Home » Vriendschap » Weblog
Door albigenz, 7 november 2019, 02:06

Maak favoriet 

foto albigenz

Eigenwaarde en zelfrespect

In het verleden, tijdens mijn werk, had ik regelmatig te maken met o. a. huiselijk geweld.
Tijdens gesprekken met de slachtoffers bleek vaak dat ze met grote dilemma's te maken hadden.
Ondanks dat ze mishandeld waren, (soms zelfs in het ziekenhuis) probeerden ze nogal eens blijk te geven van een schuldig gevoel bij zichzelf en / of het gedrag van hun partner te vergoelijken met de woorden; "maar hij is soms ook erg lief voor mij en de kinderen", of; "hij heeft het moeilijk op z'n werk". enz.

Het kwam nogal eens voor dat het huiselijk geweld stelselmatig was en de vraag op tafel kwam of dit het leven was dat ze wilde.

Het is bekend dat over het algemeen huiselijk geweld zelden uit zichzelf zal ophouden en er dus stappen gezet moeten worden om dit te laten stoppen.
Hierbij is hulp nodig, zowel voor de slachtoffers alsook voor de daders.
In veel gevallen waren de daders daar niet toe bereid waardoor de situatie niet veranderde en het geweld bleef voortduren.
Desondanks bleven de slachtoffers de hand boven het hoofd houden van hun partners en besloot menigeen de relatie te handhaven en er niet mee te stoppen.

Voor buitenstaanders is het moeilijk te bevatten dat deze slachtoffers bij dergelijke personen blijven, zo ook voor mij in het begin van mijn werkzaamheden.

Door de psychologische opleidingen en gesprekken met deze slachtoffers werden de motivaties duidelijk waarom men bij hun gewelddadige partner bleef.
Deze motivaties waren dan de reden om hun persoonlijke grenzen op te rekken, soms zelfs erg ver.

Bovenstaande is een extreem voorbeeld m.b.t. grenzen stellen, zelfrespect en eigenwaarde.

Zo heeft ieder mens bepaalde grenzen t.a.v. anderen, met name binnen 'n relatie.
Er zijn daarin verschillen te ontdekken, maar ook overeenkomsten.
Zo zijn er b. v. verschillende reacties mogelijk wanneer blijkt dat de partner vreemd is gegaan, of wanneer de partner egocentrisch is.
Ik persoonlijk heb 'n partner gehad die iedere avond twee flessen rode wijn leeg maakte en vervolgens 'n kwade dronk had en 'n daarbij komende 'scherpe tong'.
Gesprekken daarover, en dat het ten koste ging van de relatie, werden niet serieus genomen omdat ze vond dat er geen probleem was en telkens verschillende redenen aanvoerde waarom ze deed zoals ze deed.

Uiteindelijk heb ik, voornamelijk om deze reden, de relatie afgebroken.
Het was voor mij de keuze tussen hoop houden en zelfrespect verliezen, of hoop verliezen en zelfrespect houden.

Ik heb mijn zelfrespect behouden en nieuwe hoop gevestigd o. a. hier ( en in de bekende supermarkt :-))

Zo hebben wij allemaal grenzen t.a.v. verschillende personen, voor onze kinderen liggen die op 'n andere plaats dan b. v. bij de buren, je baas of je partner.
Soms tast het verleggen van grenzen het zelfrespect en eigenwaarde niet aan. in andere gevallen, die nog vaak voorkomen, wel.

Ieder mens draagt zijn / haar eigen verantwoordelijkheid voor het eigen welzijn.
Zelfrespect en eigenwaarde is daarvoor de basis.

1068 keer bekeken

Terug naar boven
 
Gelijkgestemde netsamen partners
Banner van Spiegelbeeld tijdschriftBanner van Paraview