Door AutoDidact, 10 mei 2015, 23:04

Maak favoriet 

foto AutoDidact

Op zoek. . . of "geen relatie, wel vrijheid?" Wat is vrijblijvendheid?

Sommigen hebben het begrepen en staan op eigen benen (of willen dat uitdragen). Veel advertenties van vrouwen ademen echter nog een duidelijk signaal: "Ik zoek jou . . . om op te leunen!" Oftewel: "Jij maakt mij compleet. . "

Nou. . . m'n hoela. Zo werkt het dus niet. Er is nog nooit iemand gelukkig geworden van leunen op een ander.

Wat is dat eigenlijk, "leunen"? Dat is een ander jouw lasten laten dragen. Welke lasten? Pijn en verdriet van onze eerste levensjaren. Hoe zit dat dan? Daar heb ik studie van gemaakt. Stel, je groeit op in dit wause wilde westen zonder enige eigenwaarde en zelfvertrouwen omdat je heel je leven nooit enige ruimte kreeg om jezelf te mogen zijn. . . dan groei je op zonder enige hou-vast. Aan jezelf.
Wat je dan krijgt, ipv houvast, is houDING. En dat schiet niet op hoor. Dan is iemand niet ge-ankerd in het hart maar in het hoofd en dat is net zo stabiel als drijfzand. Want dan hangt onze waarheid van verzinsels aan elkaar en niet vanuit stabiliteit.

Dus groeit niemand op in volwassenheid en houden we de drang naar een ander willen bezitten zodat die onze lasten kan dragen.

Dat is er de achterliggende reden van, lijkt mij, dat er nu zoveel mensen alléén zijn. Eénoudergezinnen, gescheidenen, singles. . . het heeft zin. Alleen dán kun je leren wat het is om nergens anders op te kunnen leunen, dan op jezelf.

En wat ieder mens wil, is onze eigen partner worden. Dan heb je niemand meer nodig om gelukkig te zijn, want dat ben je al; dan is het slechts een verrijking om er anderen bij te omarmen. Een partner, kinderen, vrienden, buren. . .
Dát is de kern van vrijblijvendheid in mijn beleving.
We zijn ons eigen partner, leunen niet op de ander, maar genieten wel van de verbinding met die ander; en we besteden samen tijd wanneer we daar zin in hebben. Dat. . . is vrijheid. En dat mag zo blijven ;)

Veel leesplezier.
Robert Jan (Autodidact).

naschrift: Ik schreef er tal van blogs over, dit was de eerste: http://dagboekvaneenvreemdeling.blogspot.nl/2014/03/geen-relatie.html

Intro:
“Op eigen benen staan” betekent eigenlijk: niet op een ander leunen; alleen op je-zelf. Dat bereiken. . . dan ben je er. ” In vaktaal heet dat “je eigen partner zijn”; één met je-Zelf, dus. Bottomline. . . komt het daarop neer. Dit artikel gaat voor de kern - de functie van “geen relatie” oftewel vrijheid wíllen:

782 keer bekeken