Door Navojoa, 7 november 2014, 16:47

Maak favoriet 

foto Navojoa

Voorbij individueel bewustzijn. . .

. . . een sjamanistische kijk.

Bestaat er zoiets als een bewustzijn buiten de grenzen van het individu en zoja: wat is dat dan? Iedereen die serieus met bewustzijn of bewustzijnsevolutie bezig is loopt hier op gegeven moment tegen aan.

Er kan op een zeker moment sprake zijn van het uitstijgen "boven" het bewustzijn van jezelf. Alsof jezelf deel uitmaakt van iets groters. Alsof je toetreedt tot een realiteit die zich op een interactieve manier tot je verhoudt. Interactief in de zin dat je er met al je zintuigen en met je bewustzijn- via de aandacht- in direct contact mee kunt staan.

Een realiteit zonder grenzen en begrenzingen.

Uiteraard is er op dit punt op de route van bewustzijnsevolutie geen sprake van een keiharde grens waar zoiets als een legitimatieplicht geldt. Er is geen barrière, geen grens en toch is er sprake van een duidelijk waarneembare verandering of overgang van / in bewustzijn. Een overgang naar een verbondenheid met iets dat boven het zelf uitstijgt. Iets waar het zelf onderdeel van uitmaakt. Een fractie van is. Iets waardoor Tijd en Ruimte anders worden ervaren. Een soort 3 uur in 30 seconden fenomeen.

Het is een ervaring die je zonder meer kan accepteren. Je kan het toeschrijven aan een beleving van God. Mogelijk brengt het je op het idee van eenheidsbewustzijn. Je kunt in feite alle kanten op. Je kan de ervaring romantiseren, je erop laten voorstaan en je kan er een bijzonder status aan ontlenen. Alles mag.

Zo mag je er ook best over nadenken en proberen er woorden voor te vinden. Je mag ook proberen de ervaring (of het idee van de ervaring) communiceerbaar te maken in de hoop dat je anderen inspireert. Want als er één ding zonneklaar is, dan is het dat de wereld er radicaal anders zou uitzien wanneer we- al waren het maar glimpen van- dit bewustzijn zouden ervaren.

De vraag is dan ook wat dat bewustzijn nu is, waar een individu aan kan deelnemen.

Allereerst is het handig als de neiging wordt opgeschort dit fenomeen te ervaren als iets persoonlijks. Natuurlijk is de ervaring persoonsgebonden, maar het gewijzigde bewustzijn overstijgt het persoonlijke. Het doet vermoeden dat deze ervaring net zoveel onderlinge verschillen kent als die wij met het gewone bewustzijn ervaren. Toch zijn we het er met zijn allen over eens zijn dat we dat dagelijkse bewustzijn met elkaar delen.

Zo zou het ook voor het "hogere" bewustzijn kunnen zijn. Een bewustzijnsdomein die voor iedereen toegankelijk is en die door iedereen op een unieke manier zal worden ervaren. En dat die persoonlijke ervaring niets af doet aan het feit dat het een vorm van bewustzijn is die collectief wordt gedeeld. Hoe meer mensen zich zouden beijveren om dit fenomeen te ervaren, hoe duidelijker dat zou zijn.

Het grote verschil met het dagelijkse bewustzijn is dat we ons ervan bewust zouden zijn dat we allen (mensen, planten, dieren, de aarde) deel uitmaken van hetzelfde overkoepelend bewustzijn. Dat we met zijn allen een speciale rol en functie vervullen binnen dat geheel. Dat de rol en functie van een mens een compleet andere is dan dat van een steen, plant of dier. En dat we het desondanks met zijn allen doen. Samen zijn we het grote geheel.

In feite vormt de aarde, met alles dat zich daarop bevindt één geheel. Eén entiteit. Eén entiteit met een lichaam van vlees en bloed en bewustzijn. En dat wij als mensheid daar een specifieke rol en functie in vervullen. En dat we daarin in niets verschillen van "mineralen", planten en dieren.

We wonen niet op de planeet. Neen; we zijn een onlosmakelijk deel van de planeet in deze fase van haar ontwikkeling. We vertegenwoordigen- als mensheid- niet alleen vlees en bloed, maar vooral een stuk bewustzijn. Dit hebben we gemeen met planten en dieren. Daarbij komt dat we een bijzondere taak en functie in het geheel hebben.

Zorgen voor plant, dier en natuur is zorgen voor onszelf. Zorgen voor onszelf is zorgen voor plant, dier en natuur.

Zolang het vanuit het 'Collectief Bewustzijn' gebeurd.

944 keer bekeken