Door Navojoa, 28 november 2013, 23:07

Maak favoriet 

foto Navojoa

Emoties en leefomstandigheden als gids

In een mensenleven waarin een levensmissie vervuld moet worden met gebruikmaking van de vrije wil, kunnen zich vele obstakels aandienen. In een vorig blog: "It's a long way home" en de daarop volgende dialoog zijn een aantal aspecten hiervan belicht. Het blijkt helemaal geen rozengeur en maneschijn op dit front.

Dat je leefomstandigheden altijd ideaal zijn voor het werken aan je levensmissie, biedt enig houvast in een wereld waarin praktisch alles onzeker is. Velen zullen het met me eens zijn dat het ontdekken van je levensmissie geen simpele klus is.

Mogelijk zijn er zelfs die ontkennen dat een mensenleven een hoger doel dient dan uitsluitend genieten en zoveel mogelijk consumeren. In het kader van de vrije wil kunnen zij volstaan met het najagen van deze ambities en andersdenkenden de ruimte geven.

Maar wat als je meer wilt dan alleen consumeren en genieten, al dan niet als resultaat van een succesvolle maatschappelijke carrière? Wat als je voelt dat de ontwikkeling van je eigen bewustzijn daar bovenuit kan stijgen? Wat als je verder kijkt dan je directe leefomgeving als middel en decor voor het bevredigen van je talloze verlangens? Wat als je je aangetrokken voelt tot 'Spirit'?

Voor alle partijen geldt dat de emotionele reacties op de leefomstandigheden altijd een indicatie geven van de stand van zaken. De gevoelens fungeren als gids.

Gevoelens geven altijd eerlijk aan of dat wat je overkomt overeenstemt met je overtuigingen. Zonder dat de overtuigingen als zodanig ter discussie worden gesteld. Dat is een optie die vanuit de vrije wil kan worden gelicht.

Negatieve gebeurtenissen / ervaringen kunnen vaak samenhangen met overtuigingen die contraproductief zijn. Zelfs als we ze waarderen als goed of nuttig.

De ware levenskunst is dan ook het vermogen enige afstand te nemen van de gevoelens en op zoek te gaan naar de achterliggende overtuigingen. De bereidheid deze met een open mind te onderzoeken kan het verschil maken tussen een doorbraak of een simpele voortzetting van de bestaande situatie.

Overtuigingen komen nooit alleen. Ze maken deel uit van de opvoeding, het maatschappelijk leerproces en de levenservaring. Een ongewenste overtuiging verander je niet door anders te gaan denken. Een overtuiging veranderen komt neer op het 'helen' van de omstandigheden waarin die overtuiging is ontstaan en telkens weer door de praktijk is bevestigd.

Is een overtuiging eenmaal veranderd, dan zal de leefomgeving zich daarnaar schikken en andere ervaringen bieden die meer in overeenstemming zijn met de nieuwe set overtuigingen. Doorgaans is dit een groeiproces en geen pilletje voor een beter leven. Het vergt serieus, oprecht en consequent werken aan jezelf.

Een troost: overtuigingen worden altijd bevestigd door het leven. Daarom zijn je leefomstandigheden altijd ideaal voor het werk aan jezelf en je aspiraties. Ze reflecteren jezelf en niets anders.

437 keer bekeken