Door Navojoa, 27 november 2013, 14:04

Maak favoriet 

foto Navojoa

It's a long way home. . .

Het leven begint voor iedereen gelijk. Zelfs vanuit karmisch perspectief wordt iedereen geboren met een opdracht. Dat niet iedereen dezelfde opdracht heeft, maakt niet het verschil.

Alle levensmissies, om het zo maar te noemen, spelen zich af binnen een groter kader van 'de ontwikkeling van bewustzijn'. Een ontwikkeling die gestalte krijgt gedurende het leven. Ook daarin is iedereen gelijk. Iedereen heeft de absolute vrijheid daar een eigen weg in vinden. Daartoe is iedereen uitgerust met een vrije wil.

Die vrije wil kan naar eigen inzicht en overtuiging worden gebruikt. Die mag je uit handen geven aan een vertrouweling of een autoriteit. Dat zijn persoonlijke keuzes. Daar valt niets op af te dingen, wat mij betreft.

Iedereen wordt geboren in een situatie die het beste uitgangspunt biedt voor het verwezenlijken van zijn / haar opdracht. Dat is bij de geboorte zo en zal gedurende het leven niet veranderen. De omstandigheden waarin je je (te allen tijde) bevindt zijn altijd ideaal voor het werk aan de eigen, persoonlijke opdracht. Hoe succesvoller je die omstandigheden benut, hoe meer waardering en levenslust je daaruit zult halen. Ook daarin is iedereen gelijk.

Hier is al vaak aangekaart dat de eigen gemoedstoestand (de emoties in het bijzonder) een goede graadmeter is voor de stand van zaken. Emoties vinden hun oorsprong immers in gebeurtenissen die aansluiten of botsen met de eigen overtuigingen of zijn het resultaat van beslissingen die- vaak achteraf- toch niet zo bij onze aspiraties bleken te passen. Emoties bieden ons de kans deze overtuigingen te onderzoeken. Negatieve emoties geven vaak aan dat we ons niet op een passend spoor bevinden.

Negatieve emoties zijn dan ook nooit de schuld van omstandigheden of het gedrag van anderen. Negatieve emoties zeggen vooral iets over onszelf en onze relatie met onze levensomstandigheden. Het kan verwijzen naar overtuigingen, maar ook naar eerder genomen beslissingen waarvan de gevolgen zich op dat moment aan ons presenteren.

Keuzen en beslissingen die we misschien allang vergeten zijn. Omdat ze verstandig waren of het meeste perspectief boden. Of omdat we het alternatief misschien niet zagen zitten vanwege angst of onzekerheid. Het kan ook dat we niet wisten wat we wilden of wat goed voor ons was.

Onze levensomstandigheden zijn- goed beschouwd- de beste en meest betrouwbare gids die we in het leven hebben.

Karma wordt vaak ten onrechte verbonden met het idee van boetedoening. Natuurlijk kan het zo werken, maar karma biedt ook kansen. De kans om bewust en energetisch uit een ander vaatje te gaan tappen is altijd aanwezig. Altijd als een keuzemogelijkheid. Karma kan uitstekend worden getransformeerd en worden omgebogen. Niemand hoeft bij de pakken neer te zitten.

De weg naar vrijheid staat wagenwijd open voor iedereen die de moed heeft haar te betreden. Ieder voor zich en ieder op zijn / haar eigen manier en tempo.

Het doorontwikkelen van bewustzijn is een hoogst individuele aangelegenheid. Een ander kan het niet voor je doen. In het beste geval kunnen we elkaar daarin ondersteunen, met respect voor ieders eigen weg en de eigenaardigheden die daarbij horen. Samen sta je soms(!) sterker dan alleen.

Vrijheid betekent ook dat je niet voor die weg hoeft te kiezen. De wereld der objecten oefent grote aantrekkingskracht uit en het lichaam kan natuurlijk worden gebruikt als pretmachine. Soms moeten dit soort verlangens eerst worden bevredigd voordat de tijdelijkheid en wellicht de relatieve leegheid hiervan wordt ingezien. Het bevredigen van deze behoeften kan een levensdoel op zich zijn. Ook dat past in de gedeelde vrijheid.

Het blijft dan ook onbegrijpelijk dat er mensen zijn die elkaar die vrijheid niet gunnen. Of die menen dat hùn benadering van het leven navolging verdiend. Het werkt voor hen, op hun individuele weg, dus de algemene geldigheid daarvan staat onomstotelijk vast. Je hebt ze die een andere beleving belachelijk proberen te maken.

Raar, maar waar.

437 keer bekeken


Ben jij spiritueel ondernemer?