Navojoa, 30 september 2013

Maak favoriet 

foto Navojoa

De Bijbel

Het best verkochte boek aller tijden. In de christelijke wereld moet het heel raar lopen wil iemand gedurende zijn / haar leven niet een bijbel in handen houden.

De bijbel is een bron van inspiratie, troost, moed en een voedingsbodem voor waarden, normen en naastenliefde. De bijbel appelleert als zodanig aan de hogere gevoelens van de mens. Daar is niets op tegen, nietwaar?

Op de kosmologie (Genesis) die in de bijbel wordt uitgesponnen valt weinig aan te merken. Goed, je kunt het taalgebruik versluierend vinden of het verhaal onvolledig, maar in principe worden wel werkbare aanknopingspunten voor verder onderzoek geboden. Zelfs de bijbel is niet in staat de volledige geschiedenis van het universum of de mensheid te belichten. Daarvoor is het simpelweg te beknopt.

Strikt genomen kun je de bijbel zien als een lokale variant van de menselijke overlevering, voor wat betreft de herkomst van de mens en de herkomst van het universum. De bijbel positioneert zich luid en duidelijk in een gebied dat beschouwd kan worden als het kruispunt van Noordelijk Afrika met Zuidelijk Azië. Van daaruit heeft de bijbel zich verspreid via Europa naar de rest van de wereld.

Uiteraard zijn er meerdere boeken als de bijbel te vinden op aarde. Boeken waarin ook de herkomst van de mens en dat van het universum wordt verklaard. Alle mensen, waar ook ter wereld hebben dergelijke verhalen. Deels op schrift en deels via rijke orale tradities en initiëringsriten.

Wat opvalt bij de bestudering van deze bronnen is dat het karakter van de beschouwingen eveneens regionaal van aard is. De oppervlakkige waarnemer zou daaruit kunnen concluderen dat diverse geografische bevolkingen elk hun eigen ontstaansgeschiedenis hebben. Diezelfde waarnemer zou ook kunnen concluderen dat de rest van de planeet zich vergist en dat de eigen regionale waarheid planetaire geldigheid heeft.

Een droef gevolg daarvan zou kunnen zijn dat hij de eigen versie van de ontstaan geschiedenis van mens en universum- al dan niet met geweld- zou kunnen gaan opdringen aan de rest van de wereld. Daarmee zouden de waarden die in de bijbel worden uitgedragen met de voeten worden getreden. Komt nog bij dat mensen uit andere gebieden en zelfs andere continenten worden opgezadeld met Noord-Afrikaanse (lees: midden-oosterse) verhalen.

Wat dat betreft kan het geen kwaad te kijken naar de ontstaansgeschiedenis van de bijbel en het christendom. Wat daarbij opvalt- in vergelijking met andere tradities- is de mistigheid en de vele intriges rondom dit stuk geschiedenis. Ook het centralistisch karakter hiervan en de hiërarchische structuur ervan zijn opmerkelijk.

Het zijn vooral adellijke lieden, bestuurders en leiders van geloofsgemeenschappen geweest die per concilie de vorm en inhoud van het christelijk geloof hebben bepaald. Zij hebben uiteindelijk de inhoud van de bijbel vastgesteld. Zij hebben bepaald wat het woord van God wel is en wat niet.

Het christendom is als zodanig geen volksreligie. Het wordt niet of nauwelijks gevoed vanuit de basis of de spirituele praktijk. Nee, van "hogerhand" wordt bepaald wat wel en niet geloofd mag worden.

Vrome katholieken richten tot de dag van vandaag de blik naar de paus om aan te geven wat wel en wat niet geloofd mag worden.

Vreemd, niet?

3375 keer bekeken


Gelijkgestemde netsamen partners

Banner van Seksuele Bevrijding