Meindert50, 10 november 2023

Maak favoriet 

foto Meindert50

HSP

HSP II (Mag ik mens zijn? Aflevering 376)

In een tijd waarin iedere Tut Hola en Jan L. diagnoses uitkramen om de medemens te krenken, is het interessant te zien hoe de persoonlijke vaststelling ‘HSP’ zich verhoudt tot de diagnostiek van de Borderline Persoonlijkheidsstoornis, de Theatrale persoonlijkheidsstoornis, de Bipolaire stoornis, Depressie, het spectrum aan angststoornissen, het autistisch spectrum. Daar waar zowat ieder bloemenkind zichzelf benoemt tot ‘HSP’, blijft het angstvallig stil wat betreft de eigen diagnostiek.

Op de achterruit van auto’s, in een grijs, zieltogend verleden, waren met enige regelmaat stickers aangebracht met de zelfingenomen tekst: ‘pas op, ik rem voor dieren!’. Dit terwijl de rest van de automobilisten verwoed jacht maakten op katten, honden en rondscharrelend wild. Scorelijsten met fatale successen werden bijgehouden en waardig in het handschoenencompartiment opgeborgen. De tekst: ‘ik rijd in op koeien’, heb ik derhalve nooit waargenomen.

Er is een niet te ontkennen behoefte aan het denigreren van de medemens. Hoewel ik mijzelf daarvan tracht te onthouden, moet ik bekennen dat moordlust en golven haat t.a.v. ‘de ander’ soms door mijn aderen kolken. Wetenschappelijk is er natuurlijk een connectie te maken met het zoogdierenbrein, maar waarom ons daarachter verschuilen? Sigmund Freud stelde al dat we een positieve of negatieve cathexis hebben t.o.v. de medemens: doden of omhelzen.

Freud heeft de psychologie aardig op weg geholpen (denkt u daarbij aan de schema’s met het ego, het Id e. d. ). Sigmund benoemde het begrip ‘sublimering’ als volgt: ‘Sublimering (Duits: Sublimierung) is een term uit de psychologie, die voor het eerst werd gebruikt door Sigmund Freud. Hij doelde hiermee op het omzetten van oerdriften in sociaal of maatschappelijk geaccepteerde vormen. Zo kunnen oerkrachten als angst, seksualiteit en agressie gekanaliseerd worden en omgezet in ambitie voor werk, kunst, wetenschap enzovoort.

Sublimering wordt gezien als een psychologisch afweermechanisme, omdat het zich overgeven aan oerdriften als bedreigend wordt ervaren voor het sociaal functioneren. Sublimering speelt dus een belangrijke rol in het welzijn en de geestelijke balans. ’ (Bron: Wikipedia)

Op de ‘dating site’ ‘Netsamen – De spirituele community’, zie ik als hetero-man slechts vrouwen voorbijkomen. Doorgaans houd ik me verre van mensen die met een glazige blik richting het oneindige, praten over spiritualiteit. Laten we zeggen dat ze van dit laatstgenoemde begrip hun eigen zandtaartje hebben gemaakt. Je geeft het volk iets moois en voor je het weet, hebben ze het tot iets wanstaltigs teruggebracht dat niets meer met zijn oorsprong te maken heeft.

Bijna zonder uitzondering, zijn de vrouwen op deze site zelfbenoemde ‘H.S.P.’s. Ik word dan meteen alert. Waarom jezelf afficheren als H.S.P. ? Je stopt zeker ook voor dieren? In mijn ervaring vertoont degene die hoog op de lijst van 23 scoort, nogal wat overlap met de diagnostiek die ik vermeldde in de eerste alinea. In een tijd waarin we allergisch zijn voor diagnoses waar het onszelf betreft, maar anderen daar kwistig van voorzien, is het opmerkelijk dat het predicaat H.S.P. wel benoemd wordt.

Alsof het hier een bescheiden deugd betreft. Een werkelijk hoog sensitief persoon loopt niet te koop met die hoedanigheid. Persoonlijk val ik vaak op vrouwen met trekken van een borderline persoonlijkheidsstoornis. Dat een verbintenis steevast op een ramp uitloopt is geen wet van Meden en Perzen. Ze hebben doorgaans een instabiele jeugd gehad. Dat is herkenbaar voor mij. De engelen die zweven op de vleugels van hun zelfbenoemde H.S.P. zijn echter voor mij te hoog gegrepen.

Bovendien ben ik er te gevoelig voor

Meindert Inderwisch

Psychotherapeut in de G.G.Z.-verslavingszorg
Auteur van o. m. ‘Mateloos’ (samen met Bram Bakker) en ‘Slikken of Stikken’ (alles wat u moet weten over medicijnverslaving).

712 keer bekeken