DaginDaguit, 28 december 2023

Maak favoriet 

foto DaginDaguit

Gesprek gesloten door DaginDaguit

Hoogwater

We worden beschermd tegen overstromingen door de rivieren. Fijn dat dit geregeld wordt in ons landje. Zolang dit houdbaar is natuurlijk. Dezer dagen was het best spannend op sommige plekken, maar het lijkt grotendeels te houden. Gelukkig. De werken in de water-aanvoerende landen zijn natuurlijk ook van belang. Hopen maar op een goede afloop, op veel plekken in Europa.

Gelezen op NOS.nl :

Als gevolg van het extreem hoge water in de jaren 90 werd het programma 'Ruimte voor de Rivier' ontwikkeld. Voortaan was het niet alleen een kwestie van het bouwen van dijken en het ophogen van bestaande dijken: de rivieren zelf zouden meer ruimte krijgen om water af te voeren. Dijken werden verder landinwaarts geplaatst en er werden hoogwatergeulen aangelegd om overtollig water af te voeren.

Bijna twintig jaar werd er aan het programma gewerkt. Dit jaar werd het project afgerond met een laatste ingreep in het gebied bij Kampen.

Behalve 'Ruimte voor de Rivier' is er nog een groot project dat Nederland moet beschermen tegen hoogwater door de rivieren: de Maaswerken. Dat programma is nog niet afgerond. Het gaat voornamelijk om het verbreden en verdiepen van de rivier de Maas.

De bescherming tegen overstromingen in Nederland is nooit afgerond, stelt Rijkswaterstaat. "Het klimaat verandert voortdurend en Nederland blijft kwetsbaar voor overstromingen. " Alert zijn blijft dus nodig.

267 keer bekeken