Filter op nieuwe reacties / van wie / periode / zoekwoorden

 

Door JayaRam, 19 juli 2015, 19:45

Maak favoriet 

foto JayaRam

Genade

Mijn aandeel in de Verzoening is het ongedaan maken van alle vergissingen die jij anders niet zou kunnen corrigeren.
(Een cursus in wonderen – T1.III.1:4)

Voor mij vormen Eenheid, Gelijkwaardigheid en Verantwoordelijkheid de drie pijlers onder spiritualiteit. Verantwoordelijkheid betekent dat je volledig verantwoordelijk bent voor je leven in je daden. Je Lees verder

Mijn aandeel in de Verzoening is het ongedaan maken van alle vergissingen die jij anders niet zou kunnen corrigeren.
(Een cursus in wonderen – T1.III.1:4)

Voor mij vormen Eenheid, Gelijkwaardigheid en Verantwoordelijkheid de drie pijlers onder spiritualiteit. Verantwoordelijkheid betekent dat je volledig verantwoordelijk bent voor je leven in je daden. Je leven is zoals het is, omdat je het zelf zo gecreëerd hebt. Dat ‘zelf’ is een meerlagig iets.

Een eenvoudig model is de verdeling in het bewuste, het onderbewuste en het bovenbewuste. Dat je verantwoordelijk bent voor dat wat je bewust doet spreekt voor zich. Wat vaak niet onderkend wordt is dat je net zo goed verantwoordelijk bent voor wat je doet vanuit onderbewuste drijfveren. Je bent je niet bewust van dat wat onderbewust is, maar dat betekent niet dat je er niet verantwoordelijk voor bent.

Het onderbewuste heeft een eigen wil en laat zich niet commanderen door het bewuste. Het onderbewuste geeft zijn inhouden vrij, wanneer het daar zelf tot beslist. Wat vanuit het onderbewuste naar boven komt, komt er meestal rauw en ongepolijst uit, vaak in de vorm van een uitbarsting of een golf (zowel positief als negatief). Op het moment dat het in het bewustzijn komt, kan het verfijnd en gepolijst worden.

Het onderbewuste is in zichzelf ook meerlagig. Zo bevat het oerdriften en oerinstincten die we met alle zoogdieren delen, met alle dieren en met alle levende wezens, zoals overlevingsdrang, voorplantingsdrang en territoriumdrift. Het onderbewuste bevat ook datgene wat we zelf verdrongen hebben eerder in dit leven of, als je het in een breder perspectief bekijkt, in vorige levens. Je hebt het zelf verdrongen, meestal omdat je wat je mee gemaakt toen niet hebt kunnen verwerken en het vanuit pure overleving hebt weg gestopt. Het leven streeft naar heelheid en dus zal dat wat verdrongen is zich vroeg of laat aandienen en zich vanuit het onderbewuste naar de oppervlakte werken. Vanuit je bewustzijn heb je de keuze om dat wat zich aan dient vanuit het onderbewuste onder ogen te komen of om er opnieuw voor weg te lopen; daar zit onze keuzevrijheid en de consequenties zijn voor onszelf.

Karma is geen strafmechanisme, alhoewel het vaak als zodanig wordt ervaren en / of gezien. De functie van karma is om jou de mogelijkheid te geven om jezelf te bevrijden van dat wat jou bezwaart en onvrij maakt, van dat wat jou on-heel maakt. Ik denk dat in iedere mens een innerlijke drive tot zuiverheid zit en dat is waar het bovenbewuste of hogere bewustzijn naar voren komt. Ik ervaar het zelf als een innerlijke drang waardoor ik ook niet (meer) mijn ogen kan sluiten voor dat wat niet oké is. Hoe meer je jezelf reinigt door Lichtwerk en / of schaduwwerk hoe sterker die drang zal worden. Op een gegeven moment kan en zal die drang zo sterk worden dat het de overlevingsdrang van het ego gaat overrulen, waardoor je voor jouw waarheid gaat staan, al is het met angst en beven.

Ik weet niet precies hoe het bovenbewuste of Hogere Bewustzijn zijn inhouden vrij geeft. Vaak gaat dat, denk ik, via het onderbewuste, waardoor je of vanuit een innerlijke drang of door uiterlijke omstandigheden in situaties komt die je confronteren met het Hogere in jezelf. Maar het zou me niet verbazen als het Hogere Bewustzijn ook rechtstreeks met ons kan communiceren. Het is niet zo heel belangrijk, maar wat wel belangrijk is is dat het Hogere Bewustzijn je in contact brengt met die diepere waarden en waarheden in jezelf.

Zo gauw inhouden vanuit het onderbewuste en / of vanuit het bovenbewuste zich kenbaar maken in het bewuste kunnen we er iets mee doen. Of we dat doen is onze eigen keuzevrijheid en onze verantwoordelijkheid. Dat is hoe we karma wel of niet uitwerken.

Jezus opereert vanaf het niveau van het Hogere Bewustzijn. Van daaruit heeft hij overzicht over ons leven, over wat we doen en laten. Van daaruit kan hij ook zien of wij met dingen worstelen waar we zelf geen zicht op hebben en van daaruit kan hij besluiten

618 keer bekeken

Door JayaRam, 11 juli 2015, 10:41

Maak favoriet 

foto JayaRam

Overgave

Ik heb niets wat niet van God afkomstig is.
Het huidige verschil tussen ons is dat ik niets ánders heb.
Daardoor verkeer ik in een toestand die in jou alleen potentieel aanwezig is.
(Een cursus in wonderen – T1.II.3:11-13)

Het ego is een deel van de Mind dat is gaan geloven Lees verder

Ik heb niets wat niet van God afkomstig is.
Het huidige verschil tussen ons is dat ik niets ánders heb.
Daardoor verkeer ik in een toestand die in jou alleen potentieel aanwezig is.
(Een cursus in wonderen – T1.II.3:11-13)

Het ego is een deel van de Mind dat is gaan geloven in afgescheidenheid. Op het moment dat je de illusie van afgescheidenheid doorziet ben je weer ‘of One Mind’, ben je Eén met de Mind van God. Het ego houdt op te bestaan, er is geen afgescheidenheid meer, er is alleen Eenheid, je bent weer Eén met God.

Wat Jezus is hier beschrijft is egoloosheid. Wij mensen in onze huidige staat van ontwikkeling zijn duale wezens: we hebben een Ziel (of Hogere Zelf of Monad of Atman of hoe je het ook wilt noemen) en we hebben een ‘ik’, een persoonlijkheid, een ego. Jezus heeft de illusie van het ego doorzien en is weer Eén geworden met God. Als het ego ophoudt te bestaan is er alleen die Eenheid nog maar. Jezus kan niet niet-één zijn en daarin ligt het verschil tussen hem en ons. Wij zijn op dit moment nog duaal; wij, i. e. ons ego, denken nog dat we een ‘ik’ zijn en dat de Eenheid iets is wat we nog moeten bereiken, het geen niet waar is aangezien de afgescheidenheid nooit heeft plaats gevonden en ook niet KAN plaats vinden.

Ik vind het zo’n prachtige zinsnede: ‘dat ik niets ánders heb’. Het bezit voor mij een schoonheid die ik niet onder woorden kan brengen. Ik voel daarin een totale overgave die me roert. En omdat ik het voel is het in mij, het is al daar. Ook ik kan die Eenheid, die Overgave, Zijn. Nu alleen nog mijn ego-weerstand daartegen overwinnen, mijn geboorterecht terug nemen, mijn Ware Plek innemen.

834 keer bekeken

Door JayaRam, 5 juli 2015, 13:00

Maak favoriet 

foto JayaRam

Gelijkwaardigheid (4)

Gelijken behoren geen ontzag voor elkaar te koesteren, daar ontzag ongelijkheid veronderstelt.
Daarom is het een misplaatste reactie tegenover mij.
Een oudere broer verdient respect vanwege zijn grotere ervaring, en gehoorzaamheid vanwege zijn grotere wijsheid.
Hem komt ook liefde toe omdat hij een broer is, en toewijding als hij is Lees verder

Gelijken behoren geen ontzag voor elkaar te koesteren, daar ontzag ongelijkheid veronderstelt.
Daarom is het een misplaatste reactie tegenover mij.
Een oudere broer verdient respect vanwege zijn grotere ervaring, en gehoorzaamheid vanwege zijn grotere wijsheid.
Hem komt ook liefde toe omdat hij een broer is, en toewijding als hij is toegewijd.
Slechts op grond van mijn toewijding heb ik recht op de jouwe.
Er is niets aan mij wat jij niet kunt bereiken.
(Een cursus in wonderen – T1.II.3:5-10)

Wat Jezus hier stelt is dat hij onze gelijke is en dat wij hem vanuit gelijkwaardigheid mogen en horen te benaderen. Hoe haaks staat dit op de persoonsverheerlijking die wij zien bij de geïnstitutionaliseerde religies; voor Jezus kun je ook de Boeddha of Mohammed of Maria of Quan Yin of elke andere Verlichte Meester lezen. Ook bij spirituele groepen zie ik precies hetzelfde gebeuren naar de Goeroe en naar de leden van de Inner Circle toe (een Spirituele Leraar is vaak, zij het niet altijd, omringd door een groep vertrouwelingen, secondanten, zoals Jezus zijn apostelen had). Ook in het dagelijks leven zie je dit gebeuren, zoals naar wereldleiders, bedrijfsleiders en iedereen die op de een of andere manier een vooraanstaande positie bekleedt. Deze ongelijkwaardigheid zit ingebakken in ons systeem en is cultureel overgeërfd, wat het daarmee niet tot een juistheid of tot een Waarheid maakt.

Persoonsverheerlijking naar de Goeroe is een ego-spel dat op enig moment zal moeten worden doorzien.

Verlichte Meesters zijn in feite niet anders dan onze broeders en zusters die een of meer stappen verder zijn in hun ontwikkeling. We kunnen van hen leren en hun voorbeeld volgen, maar dat is iets anders dan hen op een voetstuk plaatsen. Als je iemand op een voetstuk plaatst haal je jezelf onderuit en dat is volkomen in strijd met het doel van spiritualiteit.

Het is de taak van de Meester om zijn ‘gezel’ tot op hetzelfde niveau te brengen als waarop hij zichzelf bevindt. Daarna is het aan de leerling zelf om zijn eigen weg te gaan en zijn Meester voorbij te streven; de evolutie maakt dat elke volgende generatie net weer iets verder reikt dan de vorige. Alles was Jezus bereikt heeft is dus ook voor ons mogelijk. Het is geen onbereikbaar ideaal om ‘de Christus’ te zijn. Jezus dient ons als voorbeeld: hij laat ons zien waartoe wij allen in staat zijn en daarin ligt de Bevrijding, het is binnen bereik.

1056 keer bekeken

Door JayaRam, 28 juni 2015, 21:22

Maak favoriet 

foto JayaRam

Gelijkwaardigheid (3)

Ontzag is alleen op zijn plaats bij openbaring, want hierop is het volmaakt en met recht toepasbaar.
Bij wonderen is het misplaatst, omdat een toestand van ontzag aanbidding in zich draagt en ervan uitgaat dat iemand van lagere orden voor zijn Schepper staat.
Jij bent een volmaakte schepping, en hoort Lees verder

Ontzag is alleen op zijn plaats bij openbaring, want hierop is het volmaakt en met recht toepasbaar.
Bij wonderen is het misplaatst, omdat een toestand van ontzag aanbidding in zich draagt en ervan uitgaat dat iemand van lagere orden voor zijn Schepper staat.
Jij bent een volmaakte schepping, en hoort alleen ontzag te voelen in Tegenwoordigheid van de Schepper van volmaaktheid.
Het wonder is dan ook een teken van liefde tussen gelijken.
(Een cursus in wonderen – T1.II.3:1-4)

Gelijkwaardigheid is een Goddelijk attribuut. Gelijkwaardigheid is de erkenning van het Goddelijke in jou en in mij. Jezelf vergelijken met een ander en daar een waardeoordeel aan plakken is typisch iets van het ego; in de Eenheid is er immers geen verschil tussen jou en mij, want wij zijn Eén.

In menselijke contacten komt dit vergelijken al heel snel om de hoek kijken. In concreto zijn het herhalingen van de ongelijkwaardige ouder-kind relatie. In de ideale situatie zien ouders hun kinderen als volwaardig, zij het nog on-vol-wassen (on-vol-groeid; wassen is een oud-Nederlands woord voor groeien). Je kunt een kind echter wel degelijk als vol-waardig behandelen, als een volwaardig wezen met een eigen mening, een eigen wil en eigen behoeften, die niet meer of minder zijn dan die van de ouders. De ouder bezit wel meer wijsheid, levenservaring en overzicht, waardoor de ouder een andere beslissing kan en mag nemen dan het kind zou willen; daarin schuilt de opvoedende taak.

Maar al te vaak ontstaat er echter een ongelijkwaardigheid en gebruikt de ouder zijn / haar machtpositie om zijn / haar eigen behoeften vervuld te krijgen. Het ego is nou eenmaal een overlevingsmechanisme en het ego gebruikt alles wat het tot zijn beschikking heeft om dat te bereiken, dus ook de fysieke en psychische overmacht op het kind. Dit gaat al zo als lang als het ego bestaat en het wordt van generatie op generatie door gegeven totdat we het stadium van egoloosheid bereiken.

Als je als kind te maken krijgt met die, al dan niet bewuste, machtsmisbruik dan zal zich dat later in het leven gaan uiten. De onmacht van het kind zal zich uiten in een vorm van macht over anderen willen krijgen, op wat voor kromme verwrongen manier dan ook. En zo herhaalt het patroon zich. Totdat je het begint door te krijgen en de oude onmachtsgevoelens verwerkt. Zoals ik het zelf ervaar is het willen leven vanuit gelijkwaardigheid een daaruit logischerwijs volgende innerlijke drijfveer. De wil om te leven vanuit gelijkwaardigheid kun je dus zien als een graadmeter voor je spirituele ontwikkeling.

966 keer bekeken