Home » Vriendschap » Forum » Sport
Diederik, 7 november 2013

Maak favoriet 

foto Diederik

Gesprek gesloten door Diederik

Licht- en schaduwkant van de sport

Sport en lichaamsbeweging zijn vooral goed uiteraard. Zelf ben ik hoofdzakelijk een wandelaar, een fietser, ik doe wat yoga, groet 's morgens de zon, sta eens op mijn hoofd of op mijn handen en train een beetje met twee gewichten van drie kilo. Allemaal zeer eenvoudig dus en verder blijf ik soepel en lenig door mijn voeding te verzorgen en geen vlees te eten, waardoor ik mijn kansen op reumatische stijfheid als quasi nul beschouw.
Ik woon vlak naast een druk bezocht sportdomein, dat tevens een recreatiegebied plus watersportbaan is en zie dus dagelijks moedige sportlui om mij heen joggen, kajakken, kanovaren, voetballen, basketten, volleyballen en tennissen.
Prachtig natuurlijk dat daarvoor allemaal zalen, terreinen en toestellen beschikbaar zijn. Anderzijds, dat vind ik toch, mag die zalenbouw stilaan stoppen, want men is zowat heel het domein vol beton aan het storten. Zoiets doen ze graag, nietwaar? Als de westerling beton mag storten, dan is hij gelukkig.
Zo is men hier gisteren (alweer) begonnen met de bouw van een "klimzaal" voor onze lieve kleinen. Ja, de jeugd wordt echt verwend op sportgebied en voor mij niet gelaten natuurlijk. Alleen vraag ik me af of daar (in een tijd van crisis) echt altijd zeer dure sportaccomodatie voor nodig is. Vroeger speelden we op zand of gras en klommen we in de bomen en beschikten we over al die mogelijkheden niet. Ik herinner me niet dat we daarom minder gelukkig waren en echt nood hadden aan zoiets als een klimzaal.
Ik stel vast dat al die sportbouwsels van tegenwoordig vooral ten koste van het resterende groen worden ingeplant. Een sporthal hier, een nieuw voetbalstadium daar en uiteraard dienen daarrond ruim voldoende parkeerplaatsen of parkeergarages voor al hun auto's gebouwd te worden.
Ziet het er naar uit dat die bouwwoede van sportcomplexen de komende jaren zal stoppen of enigszins zal worden afgeremd? Om dat te weten hoef je gewoon eens naar het gedrag van de gemiddelde voetballiefhebber op tv te kijken. Hij schreeuwt, joelt, brult, huilt, toetert, springt, danst en huppelt als een opgefokt en losgelaten wild beest. Het schuim, de razernij, de waanzin, staan gewoon af te lezen op zijn gezicht, in zijn hysterische ogen en in zijn wijd opengesperde mond. Want sport is nu eenmaal zijn heilige koe, waar al zijn energie en vrije tijd naartoe gaan. Daarmee bedoel ik niet zozeer dat de gemiddelde sportliefhebber zelf sport beoefent. Neen, heel dikwijls beperkt zijn sportbeoefening zich tot met een pint en een vette pak chips achter zijn tv-toestel kruipen om urenlang naar de ronde van Frankrijk te zitten staren. Ken je dat: "Oranje booooooven!" of "We are the champions (of champignons)!" of "Tommeke, Tommeke, wat doe je nu, Tommeke!!!?"
Kortom: de sportliefhebbers hou je echt niet tegen en aangezien veel politici zelf fanatieke sportliefhebbers zijn en meestal bezwijken onder dergelijk hysterisch gehuil, ziet het ernaar uit dat er de komende jaren vele miljoenen blijven stromen naar nogmaals een sportzaal hier en daar met alles erop en eraan.
Zo gaat het nu eenmaal in het leven. En nu ga ik stoppen met zeuren, want het verandert toch helemaal niets aan de situatie. Ik moest gewoon mijn hart eens luchten en misschien is jullie mening helemaal dezelfde of totaal verschillend daarover.
Ontlaad dus hier uw grof geschut!

3007 keer bekeken

Terug naar boven
 
Gelijkgestemde netsamen partners
Banner van Spiegelbeeld tijdschriftBanner van Paraview