Home » Vriendschap » Forum » Sport
Navojoa, 9 november 2012

Maak favoriet 

foto Navojoa

Gesprek gesloten door Navojoa

Spiritueel wisselgeld

- Dubbeltjes en Kwartjes -

De discussies over dubbeltjes en kwartjes is een oude. Deze discussie is bij tijd en wijle gevoerd vanuit sociaal, kultureel, politiek en persoonlijk perspectief. Dan in kleine kring en dan weer maatschappij-breed. Vaak met het schuim op de lippen, soms achteloos. Het dubbeltjes en kwartjes principe heeft de gemoederen flink bezig gehouden en heeft ons veel goeds gebracht.

Dit zo beschouwend vraag ik me af of deze discussie weleens vanuit een spirituele invalshoek is gevoerd. Zijn spirituele dubbeltjes gelijk aan maatschappelijke dubbeltjes en gedragen ze zich ook als zodanig? Gelden voor spirituele dubbeltjes dezelfde spelregels? De maatschappelijke werkelijkheid is natuurlijk een fractie van de spirituele werkelijkheid. Voor sommigen zal dat andersom zijn.

Zouden er spirituele wetten zijn die boven de maatschappelijke wetten uitgaan? Hoe zou dat uitwerken op spirituele dubbeltjes en kwartjes? Laten we eens een kijkje nemen.

Hier is de stelling voor de bedoelde exercitie: "Wie voor een dubbeltje geboren is, wordt nooit een kwartje. "

Als het gaat om de maatschappelijke kanten van dit idee, zijn de meesten wel bereid aan te nemen dat dubbeltjes alle potentie in zich hebben om kwartjes te worden. Als een dubbeltje zich daarvoor inzet en zonder aflaten keihard werkt aan het worden van een kwartje, dan staat niets het dubbeltje in de weg. Succes niet gegarandeerd, maar. . . 'waar een wil is, is een weg'.

Zodra spiritualiteit in het spel komt lijken de spelregels te veranderen en wordt het groeitraject van de dubbeltjes anders gewaardeerd. Het gezonde boerenverstand dat deze kwestie net nog zo nuchter bekeek, lijkt een meetlat van de maatschappelijke discussie die in de spirituele wereld niet geldig is. Het gezonde boerenverstand is in de spirituele wereld niet van toepassing en moet het liefst zo snel mogelijk worden "geneutraliseerd".

In de praktijk kan dat leiden tot opmerkelijke gevolgtrekkingen rond het vraagstuk van de dubbeltjes. Opeens kan een dubbeltje, als het zich realiseert dat het de potentie heeft een kwartje te worden, zich voor kwartje uitgeven. Het besef dat je als dubbeltje een kwartje kunt worden is genoeg. Allerlei moeilijke en lastige groeitrajecten worden opeens overbodig.

Als dubbeltje kun je opeens volstaan met tegen jezelf (affirmatie) te zeggen dat je een kwartje bent en je bent een kwartje. Je moet het vooral geloven, anders werkt het niet. Zo simpel kan het zijn (law of attraction). Vanaf dat moment zul je in het kassabakje van de kwartjes worden gesorteerd. Zij die je nog steeds als dubbeltje beschouwen, zijn simpelweg vastgeroest in hun overtuigingen, misgunnen je het 'kwartjesschap' of snappen er helemaal niets van.

Alle dubbeltjes worden nu eenmaal geboren met het vermogen kwartjes te zijn (geboorte- of natuurrecht). Het is de natuurlijke bestemming van dubbeltjes om zich als kwartje te realiseren en te manifesteren.

Eigenlijk is een dubbeltje al vanaf het allereerste begin een kwartje. Daar is geen groeitraject voor nodig, want diep in het binnenste van het dubbeltje weet het dat het eigenlijk een kwartje is. Het enige dat nog moet gebeuren is dat kwartjes-besef omhoog halen in het magische 'hier en nu' en de nieuwe werkelijkheid, de transformatie, is een feit.

'Just like that'.

Niemand houdt zich bezig met de vraag waarom er nog steeds dubbeltjes worden geslagen en waarom er bankbiljetten bestaan.

Navojoa

3096 keer bekeken

Terug naar boven
 
Gelijkgestemde netsamen partners
Banner van Spiegelbeeld tijdschriftBanner van Paraview