ndegeocello, 22 juli 2023

Maak favoriet 

foto ndegeocello

Tantra en mysogynie

Het valt me op dat er mensen die zich bezig houden met tantra soms (dus niet altijd en door iedereen!) opmerkingen gemaakt worden waarin ik een vrij subtiele vorm van mysogynie herken.

Tantra spreekt van mannelijke en vrouwelijke energie. En hoewel tijdens bijeenkomsten ook wordt aangegeven dat iedereen beide energieen / kanten in zich draagt, bespeur ik wel duidelijk dat er verwacht wordt dat mannen de actieve rol nemen en vrouwen zich vooral zacht en ontvangend opstellen (maar dit kan uiteraard liggen aan mijn ervaringen).

Soms gaat het zelfs zo ver dat mannen aangeven naar een vrouw toe dat ze vinden dat zij wel een erg actieve / mannelijke houding heeft. Er wordt niet letterlijk gezegd dat daar iets mis mee is, maar het sijpelt wel vrij prominent tussen de regels door. Sowieso: het feit dat je dit meent te moeten benoemen / psychologiseren is veelzeggend.

Herkennen jullie dit? Dat vrouwen (en mannen) binnen tantra toch vaak in een bepaalde rol geduwd worden? Dat er impliciet een boodschap wordt afgegeven dat hoe je van nature bent niet gewaardeerd wordt? Of zelfs dat je geacht wordt je als vrouw minder uit te spreken en initiatief te nemen?

Ik stel het nu even heel zwart-wit (dat discussieert nu eenmaal beter), en zoals gezegd dit is wat ik zie en zal niet overal gelden. Maar denk wel dat het een ding is. . .

698 keer bekeken