Home » Vriendschap » Forum » Spiritualiteit
  Goodwill, 23 december 2019

Maak favoriet 

foto Goodwill

Seksualiteit . . . . onderwerping, overgave en dominantie

Onderwerping en dominantie. Dat zijn woorden die nog steeds een schaduw werpen over het onderwerp seksualiteit. Dat komt omdat deze woorden en handelingen vaak worden gebruikt afkomstig vanuit de donkere zijde van de menselijke geest . . . En dat is macht. Deze donkere zijde vernietigt de ware kern van seksualiteit, de ware spiritualiteit. En dat is vrijheid, expressie, creatie. Wanneer je de vrijheid ontneemt, dan ontneem je ook de ervaring om werkelijk je seksualiteit te delen. Dat kan niet, als je de macht wil hebben over de ander, als je iets wil botvieren op de ander. Je kunt niet delen wat je van de ander wilt ontnemen.
Echter, Deze woorden, juist deze woorden, onderwerping en dominantie, verdienen hun plek binnen het delen en vieren van (heilige) seksualiteit, maar dat kan alleen wanneer het element vrijheid en keuze hierin centraal staat, een heldere geest en wederzijdse zuivere intenties. Dan kun je beiden tot overgave komen, overgave in dominantie en overgave in onderwerping. Daar is bij beide overgave voor nodig. Iemand die zich verschuilt achter dominantie en de redenen waardoor deze dominantie tot stand is gekomen, zal en kan niet tot de ware kern komen van seksualiteit. Hetzelfde geldt voor onderwerping. Patronen die leiden tot onderwerping en dominantie, ontnemen je de mogelijkheid om tot de ervaring te komen van seksualiteit.
Onderwerping en dominantie biedt je de keuze en de mogelijkheid om in je mannelijke en vrouwelijke kracht en energie te stappen. Het is dan niet dominantie en onderwerping vanuit de ander iets opleggen. Integendeel, het is onderwerping en dominantie waarbij je elkaars toestemming geeft om de mogelijkheid te bieden om tot deze ervaring te komen.
Onderwerping kan dan vanuit een geheel ander daglicht worden bekeken. Het is dan niet dat de ander maar met je doet wat hij / zij wil. Integendeel. Respect, verbinding en veiligheid staan centraal, altijd. De ander kiest ervoor om onderworpen te worden of om te domineren. Het is niet alleen om onderworpen te worden aan de ander, maar vooral ook om onderworpen te zijn aan de eigen seksualiteit, om dichter te komen bij je eigen seksualiteit, waarbij de één een actieve rol aanneemt en de ander een passieve rol, waarbij deze rollen door beiden kunnen worden uitgewisselt, naar gelang de energie stroomt. Degene die word onderworpen biedt voor de ander de mogelijkheid om in zijn / haar dominantie te stappen, om werkelijk de seksualiteit te kunnen en te durven uiten en in de actieve overgave te stappen. Degene die domineert biedt voor de ander de mogelijkheid om dieper in de passieve overgave te stappen. Ook binnen dominantie gaat het over overgave. Overgave aan seksuele begeerte, overgave aan jezelf. Het is dan ook eigenlijk niet om dominant te zijn over de ander, maar om tot uiting en expressie te komen van jezelf. Niet om de ander iets op te leggen, maar om te durven genieten in alle ongeremdheid, waarin de ander je de toestemming geeft om dat te mogen.
Toestemming, die van beide kanten dient te komen, om de verbinding tussen beiden te blijven handhaven, want intenties die de vrije keuze hierin belemmeren, leiden voor beiden tot lichamelijke en geestelijke vervuiling en destructiviteit van het werkelijke en het ware delen en vieren van seksualiteit.
Mits die veilige context er is, keuze, vrijheid en verbinding centraal staan, kan het ervaren van onderwerping en dominantie van zuivere aard zijn. Alleen vanuit de vrije keuze, want het is juist de keuze die zorgt voor constructieve en heilzame energie. Wanneer men hierin zichzelf en de ander respecteert, zal dit een goede voedingsbodem zijn voor een heilzaam proces binnen seksualiteit.

401 keer bekeken

Terug naar boven
 
Gelijkgestemde netsamen partners
Banner van Spiegelbeeld tijdschriftBanner van ParaviewBanner van A Healthy Life