yin_yang, 3 februari 2023

Maak favoriet 

foto yin_yang

Hoe mannen geleerd wordt vrouwen te domineren?

De laatste tijd zijn er (blijkbaar) meerdere mannen in mijn leven, die nog naar de, voor mij, oude overtuigingen leve, n dat iedere man meer rechten heeft dan welke vrouw ook.

Voorbeelden: ( en eerlijk is eerlijk, het gaat vooral over 70+ ers en een enkele jongere man)
- ik ben bij een vriend op bezoek, er komt een andere man binnen terwijl wij midden in een gesprek zijn. De andere man, negeert bijna de man wiens ruimte hij binnen kwam, en begint een 'gesprek' met mij over hetgeen waar ik hem van ken. Leuk, maar achteraf. . . . . bedacht / doorvoelde ik. . . . . hij wilde per se mijn meerdere zijn :(
Wat mij dan ook verbaasd, is de vriend waar ik in huis was, dat hij dit compleet laat gebeuren.
En in (een ver) verleden, is daar iets soortgelijks met een andere mannelijke kennis gebeurd, en deze vriend, koos compleet partij voor die man. ( des tijds 'stal die kennis o. a. kusjes van mij, als de vriend even naar de koffie oid was. Compleet tegen mijn zin!!) En de vriend. . . . . koos voor die man, het was een goede man en ik mocht hem niet zwart maken. Pardon. . . . hij mag mij niet zo maar kussen!!

Ander voorbeeld:
Een nieuwe mannelijke kennis van mij, al jaren weduwnaar, m. i. best wel op het randje om zorgbehoevend te gaan worden( ooit hersenbloeding gehad, en nu veel dingen die hij niet los wil gaan laten) Deze man bijt zich m. i. extreem vast in de overtuiging dat zijn mening wet is. Tot zelfs zo ver dat hij vindt dat hij moet bepaalden, welke schoonzus welk kledingstuk van zijn overleden vrouw moet gaan dragen.

Vanuit zijn mannelijke aangeleerde gedrag, waarschijnlijk zeer normaal.

Vanuit mijn gelijkwaardig menszijn, behoorlijk vreemd.

En het vreemdste vind ik de vrouwen, die dit allemaal in stand houden, aan moedigen en zichzelf afhankelijk opstellen van mannen.

En ik maar heerlijk andere inzichten verkondigen, zodra ik daartoe de behoefte voel :)
En af en toe compleet verbijsterd ben, zodra ik die ogen verdwaasd zie gaan kijken. Ik neem die vrouwen en mannen dan echt iets af (: Een overtuiging die hun hele leven al geldt.

En ja, ik ben geen groepsmens. Ik voel mij niet afhankelijk van een man.
Ik krijg het heeeeeeel benauwd zodra een man of vrouw mij weer in wil lijven in het m. i. ouderwetse patroon van mannen en vrouw'tjes' en in een groepsdynamiek van hun concept hoe 'familie' hoort te functioneren.

Mijn vraag hier is vooral. . . . . . . wat zegt het over mij dat ik nu zoveel van dit soort mannelijke blinde vlekken tegenkom??? En dat ik daar niet gewoon om kan lachen en het niet bij hen wil laten.

Mijn antwoord is, omdat ik hen blijkbaar een andere mogelijk 'moet' laten inzien. Het gewoon benoemen, zodat ze kunnen gaan twijfelen en naar een meer liefdevolle beleving toe kunnen.
Maar ja. . . . het is wel een zwart gat waar ze eerst in terecht komen, begin ik te geloven ;)
En wil ik die rol wel blijven vervullen???

Andere inzichten van harte welkom !! :)

1901 keer bekeken