Streling, 11 november 2022

Maak favoriet 

foto Streling

Relaties, daten en spiritualiteit

Spiritualiteit, relaties en daten

Wat willen we daar precies in en in hoeverre staan deze in verhouding met en tot elkaar?

Er kan vaak sprake zijn van verwachtingen en van een wensenlijstje. Veel van die verwachtingen en wensen kan geschiedenis en bagage achter zitten . . of we hebben ons juist ontdaan van bagage en maken een nieuwe keuze. Patronen en mechanismen van vroeger kunnen een grote lepel in de pap hebben waarin onze keuze met (toekomstige) partner(s) beïnvloed kunnen worden. Daar zijn vele voorbeelden over te noemen met betrekking tot dader, slachtoffer en hulpverlener driehoek.

Patronen en mechanismen kunnen ervoor zorgen dat we steeds dezelfde soort relaties tegen kunnen komen en tegen dezelfde thema's aanlopen. Je wil het niet maar toch gebeurt het. Het lijkt je te overkomen, maar in wezen Trek je het als het ware aan omdat je bepaalde stukken in jezelf nog niet hebt opgelost. Zolang er nog bepaalde stukken niet in je zijn opgelost, zul je bepaalde soorten relaties aantrekken. Hetzij romantisch het zij vriendschappelijk.

Het onderwerp spiritualiteit komt ter sprake op het moment wanneer je je bewust gaat worden van je patronen en mechanismen en wanneer je gaat beseffen dat afhankelijk hiervan, de ander je als het ware een spiegel voorhoudt. Je kunt simpelweg niet groeien zonder de ander en het is zeer waarschijnlijk dat je juist in (romantische) relaties, het hardst groeit omdat in deze context je een spiegel wordt voorgehouden die je op een andere manier niet voorgehouden kan worden. Je kunt het dan simpelweg niet ontlopen, of het wordt te benauwd en te confronterend en je zou misschien daarvan weg kunnen en willen lopen.

Met het besef dat relaties, alle vormen van relaties, je een spiegel voorhouden, kan het langzaam aan gaan zakken dat alle ervaringen hierin leermomenten zijn. Als dat besef er eenmaal is, dan wordt ook steeds duidelijker dat relaties geen uitvlucht meer kunnen zijn, maar dat, afhankelijk met wie uiteraard, dit een moment kan zijn waarop je kan reflecteren naar jezelf toe. En wanneer er sprake is van die veilige bedding om je gevoel uit te kunnen en durven spreken zonder de ander verantwoordelijk te houden of zonder met de vinger naar de ander te wijzen, dan is dit naar mijn mening de overlapping van relaties en spiritualiteit. Dat uitspreken van je gevoel, waarin je het bij jezelf kan houden en het niet bij de ander neerlegt, daarin is die verbinding met jezelf te vinden . . en dus ook met de ander . .

926 keer bekeken


Zij pasten onlangs hun profiel aan:

foto Amsterdamfoto Bearded2020foto Aldonka40foto Renaissancefoto hart&zielfoto NewYearsDayfoto -Dansjevrij-foto Floor.32foto Theodoor51foto Orangegirlfoto Harald_foto ...Kasia...foto nature41foto jelbosfoto Desyree

Meer vrouwen

Meer mannen