Home » Vriendschap » Forum » Relaties

Inzichten na. v. Leaving Neverland

Iedere avond lijkt het wel als ik zap dat de docu Leaving Neverland weer op NPO 3 is.

Voor mijzelf een heel verhelderend en open beeld over hoe deze twee, toen jongens en hun families, hun leven samen met Michael Jackson ervaren hebben.

De dubbelheid van op het moment dat je er als kind in zit, het zeer normaal vind en er zelfs zelf ook naar verlangd om de nachten samen met Michael door te brengen. En als je groot bent en zelf kinderen hebt, vinden dat het toch wel heel erg is wat er toen met jou gebeurd is.
De dubbelheid tussen jaloers zijn als Michael minder aandacht aan hen gaf, en achteraf in zien hoe gemanipuleerd ze zijn door Jackson.

En de pijn die ik nog in hen aanwezig zie, in het missen van Michael, waar hij ook voor heel veel moois en echte voelende aandacht stond. Hoe veel rouw er nog te verwerken is, doordat Michael voor hen zelf ook voor heel veel goeds staat. Zoals het geloof in hun eigen talenten waardoor zij ook meer in zichzelf zijn gaan geloven en hun ambities hebben waargemaakt.
En dan??? nachtmerries doordat je stukken van je jeugd ergens bent gaan verdringen, door de meningen van anderen hierover? Of echt alleen doordat Jackson hen op het hart bleef drukken dat dit hun geheimpje was en er erge dingen gingen gebeuren als ze dit met iemand anders zouden delen?

Voor mij een groots verhelderend inkijkje in hoe manipulatief veel mensen te werk gaan t. a. v. anderen, zonder dit van zichzelf door te hebben! Het is hen voorgeleefd en zij doen dit 'gewoon' ook. Of ze hebben zelf zoveel niet gevoelde en onverwerkte pijn over hun eigen jeugd dat ze totaal geen echt contact voelen met hun eigen eigenheid. En hierdoor bij anderen ook totaal geen eigenheid zien, willen zien, en anderen eigenlijk alleen maar zien als bijrollen in hun eigen leven. En daar helaas ook in gesteund worden door de eigen familiegroep, want binnen de familiegroep laten ze wel weten wat ze van elkaar vinden, maar naar buiten toe, steunen ze elkaar door dik en dun, want zo hoort dat.

En dan op het moment dat deze mannen wel hun diepe weggestopte herinneringen gaan uiten, dan komt er een gevecht met de buitenwereld, want zij hechten meer aan hun Idoolsimago te accepteren dat Michael gewoon een mens was met goede en slechte acties. . . . zoals ieder mens!!!

Voor mij zou het mooi zijn als veel mensen, de docu zien en niet direct in de strijd stappen van persoonlijkheden. De beelden die zijzelf hebben van een persoonlijkheid! En dat eigen beeld van die persoonlijkheid in stand willen houden, i. p. v. accepteren dat een ieder 'fouten' maakt.
Dat het vooral gaat om ieder mens tot betere inzichten te brengen, i. p. v. te straffen voor iets wat op het moment dat het gebeurd door beide aanwezigen als goed en normaal ervaren werd. Ook al was één van hen een kind. Kinderen zijn gewoon mensen in een fase van hun leven, met complete eigenheid en keuzevrijheid. En tuurlijk is het goed als ouders en andere mensen het kind begeleiden naar volwassenheid. Bij deze jongens is dit gebeurd, en zij hebben ook veel goeds met Michael meegemaakt zoals zij ( voor mij) veelvuldig vertellen.

Dat is het zieke aan gemanipuleerd worden, je gaat zelf denken dat het goed is.
Voor mij gaat de docu niet over kindermisbruik!
Voor mij gaat de docu over hoe manipulatie in zijn werk gaat. Manipulatie wat in zeer veel relaties aan de orde van de dag is. Denk maar aan het beeld van de standaard bos bloemen als de man van zichzelf weet dat hij iets fouts gedaan heeft t. o. v. de gemaakte afspraken in de relatie met zijn vrouw.
Of de materiele kadootjes die kinderen krijgen om de gemiste aandacht af te kopen. En tuurlijk zijn er ook mensen die dit niet zo (bewust) doen!!

Ik zet dit in het forum om samen een gesprek te hebben over manipulatie, de goede en minder goede ervaringen, want ook manipulatie heeft goede kanten, denk maar aan het stimuleren tot betere cijfers e. d.

901 keer bekeken

Terug naar boven
 
Gelijkgestemde netsamen partners
Banner van A Healthy LifeBanner van ParaviewBanner van Spiegelbeeld tijdschrift