Keltoi, 14 februari 2017

Maak favoriet 

foto Keltoi

Trump en Wilders.

Tja, het moet er toch eens van komen, een discussie alhier over de Nieuwe Grote Blonde Leiders, Trump, Wilders en co.

Ik las een stukje van Stephen Hawking over dit nieuwe verschijnsel in de politiek, waar ik me goed in kan vinden. Ik plak de link hieronder.

Nou ja nieuw. . . hoe dan ook ultra-rechts lijkt als een feniks uit de as herrezen. . . en de wereld in vuur en vlam te gaan zetten.

Door hun tegenstanders worden ze afgeschilderd als intolerant, onverdraagzaam, extreem, ongenuanceerd, narcistisch en megalomaan, discriminerend, polariserend, haatzaaiend, onredelijk en uitgaand op onderbuikgevoelens in plaats van de ratio.

Maar ze zijn niet voor niets zo populair geworden, immers wie voelt zich nog vertegenwoordigd door politici? Wie vertrouwt ze nog? Wie gelooft ze nog? Wie heeft nog werkelijk het gevoel dat zijn stem gehoord wordt en democratisch vertegenwoordigd wordt? Deze nieuwe leiders weten deze ontevredenheid en dit wantrouwen zeer goed te vertalen, reden waarom ze populistisch worden genoemd. . . . maar sinds wanneer heet het populisme als je de stem van het volk probeert te vertolken?

Zorgwekkend is het wel. . . . we weten waar die haatzaaierij toe kan leiden uiteindelijk, reden waarom men na WO II riep: nooit meer! En het verbod op discriminatie het eerste artikel van onze grondwet werd. Maar wetten kunnen veranderen, discriminatie is uit de taboesfeer gehaald, hoe ver zal dit gaan?

Vanuit spiritueel oogpunt willen we toch het gebeuren zo objectief mogelijk in ogenschouw nemen, de bekende helicopter-view, even losmaken van persoonlijke standpunten, voorkeuren en emoties, en zien, wat is hier gaande?

Meer dan ooit lijkt de mensheid zich op een tilting point te bevinden. . . dat de opkomst van ultra-rechts wereldwijd hier een onderdeel is staat voor mij wel vast. Alle scenario's liggen open. . . . misschien kan onder Trump een betere verstandhouding tussen Rusland en Amerika ontstaan, en zullen zij dientengevolge stoppen met hun conflicten met bijbehorende belangen over de ruggen van andere landen (zoals Syrië) uit te vechten. En constructief gaan samenwerken . . . dat zou best eens, hoe tegenstijdig het ook lijkt, de wereldvrede een stap dichterbij kunnen brengen.

Maar voor hetzelfde geld kan het leiden tot toenemende onlusten tussen verschillende bevolkingsgroepen in de Westerse landen. . . zo kunnen we constateren dat alhier, voor- en tegenstanders van Wilders inmiddels elkaars bloed wel kunnen drinken. En hoe meer anti-islamitisch sentiment de boventoon in beleid gaat voeren, hoe meer de jihad-islamisten een voedingsbodem vinden voor aanslagen. De verkiezingen zijn aanstonds, en Wilders heeft al aangekondigd dat er een "revolte" zal komen als hij de grootste partij wordt en de anderen weigeren met hem samen te werken zodat hij geen premier kan worden. . . .

Wat is er gaande, en waar gaat dit heen?
Iemand?

http://www.standaard.be/cnt/dmf20161204_02606792

6868 keer bekeken