Navojoa, 2 november 2016

Maak favoriet 

foto Navojoa

De val van de hebzucht

De verhoudingen tussen de militair economische grootmachten verslechteren per dag. In de media zien we dagelijks hoe de wereldleiders elkaar onderuit proberen te halen met feiten en leugens. Buiten de grootmachten om zien we dat er inmiddels ook verschuivingen plaatsvinden tussen middelgrote landen.

Kijkend naar de trend zie ik dat het bondgenootschap van de NAVO en haar vrienden terrein lijken te verliezen op de krachten die zich willen inzetten voor een rechtvaardiger wereld: de Russen en de Chinezen. Zij zien geen heil meer in de werkwijze van de NAVO, internationale instellingen als het IMF en de Verenigde Naties, die neer zou komen op het eenzijdig bevoordelen van westerse landen, ten koste van de rest van de wereld.

Sommigen spreken van een op handen zijnde openlijke en direct begin van de derde wereldoorlog, waarbij de NAVO en haar bondgenoten aan de ene kant van het politiek-militair spectrum staan. Aan de andere kant zien we landen als: Rusland, China, Iran, Syrië, de Filipijnen en wellicht in de nabije toekomst ook Maleisië, Hongarije, Polen en zelfs Japan.

Niet alleen brokkelt de militaire macht van de NAVO steeds verder af, doordat de vele miljarden die in de oorlogsindustrie worden gepompt, slechts pover producten opleveren als gevolg van interne corruptie en wanbeleid (vriendjespolitiek). Terwijl in het andere kamp hard wordt gewerkt om het maximale aan oorlogstuig te halen uit het geïnvesteerde kapitaal. China en Rusland bereiken met veel kleinere budgetten dan de Amerikanen en de NAVO veel betere resultaten. Zoals we kunnen opmaken uit de vele showcases van de Russen en de Chinezen, waarbij het ene wapen nog futuristischer is dan de andere.

Ook in de internationale politiek brokkelt de steun voor het westen af. Het westen is, dankzij de vele brandhaarden die aandacht, en oorlogstuig vereisen, allang niet meer in staat om de intimiderende rol (als politie agent van de wereld) te spelen, waardoor er ruimte ontstaat voor deze landen om een eigen koers te varen. Uiteraard krachtig ondersteund door Vladimir Putin en Premier Xi van China.

De economieën van de westerse landen worden met kunstgrepen draaiende te houden en er wordt steeds vaker geteerd op allerlei reserves (w. o. pensioenen) om de boel draaiende te houden.

Zoals de zaken zich nu ontwikkelen valt niet uit te sluiten dat de hegemonie van het westen zichzelf, op betrekkelijk korte termijn, opblaast in overmoed en arrogantie. De prijs die de burgers in de westerse landen daarvoor zullen betalen is erg hoog. Veel vrienden heeft het westen in deze wereld niet, buiten hun kliek om. Een vazal of geruïneerde staat is geen vriend, al staat er een door het westen geplaatste despoot aan het bewind. Ook de massa's in de niet-westerse wereld worden wakker en eisen steeds vaker hun rechtmatige deel van de koek op.

Persoonlijk geloof ik niet dat het tot een derde wereldoorlog zal komen. Daarvoor zijn de economieën van de westerse landen te zwak en werkt de basis van de economie fundamenteel teveel in het nadeel van de gewone man, die geacht wordt als kanonnenvoer straks de westerse belangen te gaan verdedigen tegen de rest van de wereld.

De enige kans voor het westen om in de nieuwe wereldorde, die gedomineerd zal worden door de Russen, de Chinezen en de Perzen, een voet tussen de deur te krijgen is wanneer de verantwoordelijken gaan beseffen dat de wereld er geen genoegen meer neemt dat vanuit het westen allerlei plundertochten en roofmoordpartijen worden georganiseerd onder het mom van vredesmissies en het herstellen van mensenrechten of democratie.

Waar haalt het westen het recht vandaan andere landen hun wil en bestuur op te leggen als het militair chantage apparaat gaat haperen? Niet uit pseudo-moraliteit, vermoed ik.

In het tijdperk van informatie is onwetendheid een keuze!

7230 keer bekeken