Keltoi, 9 mei 2015

Maak favoriet 

foto Keltoi

Gesprek gesloten door Keltoi

Het Matriarchaat

Eens leefden wij in een matriarchale samenleving: de vrouwen waren de baas. Er zijn steeds meer wetenschappers en denkers die deze gedachte aanhangen.

Niet vreemd, aangezien de oudste beeldjes gemaakt door mensen vrouwfiguren voorstellen, gevonden van Europa tot de Indusvallei.
In vele culturen bestaat het concept van de Al-moeder, met als gemeenschappelijk kenmerk dat zij het alomvattende vertegenwoordigt, en daarbij ook het mannelijke in zich bevat. Immers, alles komt voort uit het vrouwelijke, geboortegevende principe.
Ook in de Romeinse tijd was de cultus rond Isis enorm belangrijk, en verving op veel plaatsen de verering van locale vrouwelijke oermoeder godheden. Daarom heeft de Katholieke kerk indertijd de cultus rond Maria verzonnen, omdat men niet zonder een vrouwelijke godin wilde.

Ook in de natuur vinden we nog veel dieren waar er helemaal of slechts sporadisch mannelijke individuen voorkomen. Zoals bladluizen, wandelende takken, bepaalde kevers, maar ook bepaalde reptielen, salamanders en zelfs haaien. Maagdelijke voortplanting, zonder tussenkomst van een man.
De man is dus eigenlijk door de vrouw geschapen, en niet andersom, zoals in de Bijbel wordt gesteld. Misschien verveelde de vrouw zich, en besloot ze daarom mannen voort te brengen.

Iets anders is dat intelligentie met zich meebrengt dat sexualiteit een andere functie krijgt naast die van voortplanting. Namelijk bonding, en bijleggen van conflicten. Bij onze meest naaste verwanten, de Bonobo's, is dit ook het geval, en in hun manier van leven zijn de vrouwtjes de baas. Zij hebben voortdurend sex met elkaar, gewoon, voor het plezier. En ze maken zelden ruzie.

Ook in het begin van Netsamen, werden de openbare gedeeltes gedomineerd door vrouwen. Het was hier ene grote lieve club van vrouwen die gevoelens en ervaringen deelden onder het genot van spirituele koekjes en thee. :-)
Maar steeds meer mannen waagden zich binnen, en begonnen met elkaar te bakkeleien, tot de vrouwen het af lieten weten en hier uiteindelijk een clubje zeurende oudere mannetjes overbleef.

In deze tijd lijkt het er veel op dat vrouwen die de fase van het kinderen krijgen achter de rug hebben, zich massaal bevrijden van de consensus van de monogame levenslange relatie. Die is naar hun gevoel opgelegd door het christelijke patriarchaat. Zij willen vrij zijn, en zich op elk gewenst moment kunnen verbinden, ook op fysiek vlak, met wie dat op dat moment goed voelt, zonder zich gebonden te voelen.

Steeds meer mannen zijn bereid om zich open te stellen voor dit vernieuwde vrouwelijke elan, zij zien ook de voordelen ervan en merken dat vrouwen het juist waarderen wanneer ze niet geclaimd worden, in tegenstelling tot wat deze mannen in hun jongenstijd geleerd hebben. Al doende komen zij met vele soms verwarrende gevoelens in aanraking, zoals jaloezie, hechting, oude dominantiegewoontes, competie, verdriet en verwarring, terwijl de vrouwen in deze fase minder last hebben van dit soort gevoelens.

Ik zie het er nog wel van komen, dat het matriarchaat terug gaat komen in onze samenleving. Hoe ik dat voor me zie, is dat de mannen de uitvoerende taken weer op zich gaan nemen, dus bijvoorbeeld vrouwen zullen zich weer terugtrekken uit de competatieve wereld van bestuur, politiek, ambitie en prestatie, wetenschappelijk onderzoek en conceptuele planningen etc. Maar die mannen zullen niet meer vanzelfsprekend een vrouw naast zich hebben, en dus zullen ze moeten doen wat de vrouwen verlangen.
Het is simpel, maar als je goed observeert, zie je dat het in grote lijnen al lang zo is, dat het alleen nog doorgevoerd moet worden, zijn beslag moet krijgen, sinds de patriarchale maatschappelijke en religieuze structuren failliet zijn.
Mannen zullen er achter komen dat ze het helemaal niet erg vinden om te doen wat vrouwen willen, uiteindelijk maakt het ze toch geen ene moer uit, zolang ze hun natje en droogje maar hebben. ;-) (laten we eerlijk zijn, ja toch ;-)

Make love, not war!

9294 keer bekeken