Navojoa, 8 november 2013

Maak favoriet 

foto Navojoa

Tussen de Noten

De spirituele dialoog op Netsamen ligt, zacht gezegd, op haar gat. Dat moge duidelijk zijn.

Veel bijdragen ademen een sfeer uit van 'in zichzelf gekeerd zijn'. Bijdragen vanuit de eigen comfortzone, zonder enig gevoel van ongemakkelijkheid of een blijk van een prikkel tot groei voeren de boventoon.

Prikkels tot het treden buiten de betrekkelijk rigide grenzen van de eigen comfortzone zijn zeldzaam.

Netsamen krijgt steeds meer weg van een gezapig clubje waar je triviale levenservaringen kunt delen met anderen. Mooie, schattige en lieve ervaringen kunnen rekenen op menige 'likes'. Zelfbevestiging en het opkrikken van een gevoel van eigenwaarde spelen een hoofdrol. Daar waar de eigen 'comfortzone' wèl wordt uitgedaagd, kiest men er doorgaans voor de eigen grenzen te vuur en te zwaard te verdedigen.

Oprecht open staan voor nieuwe, soms ongemakkelijke ideeën, is een instelling die slechts door enkelen wordt gepraktiseerd. Het delen van inzichten blijft een broos en kwetsbaar gebeuren, zeker wanneer het te delen onderwerp zich buiten de comfortzone van de aktieve leden bevindt. Je wordt al snel uitgedaagd tot woordenstrijd en getouwtrek.

Dat lijkt negatief of ongewenst, maar als deze ontwikkeling wordt afgezet tegen de achtergrond van 'de nieuwe energie' die vanaf 1987 geleidelijk aan in kracht toeneemt, dan vallen de stukken van de puzzel op hun plaats.

De sfeer op Netsamen blijkt dan niets minder dan een afspiegeling van het proces waarin de Aarde en de mensheid zich bevinden. Nogal een claim, niet?

Er zijn "frontsoldaten" van de nieuwe energie, die met gevaar voor eigen lijf en leden alles aangrijpen om in 'sync' te komen met de nieuwe energie. Net zo goed als dat een grote massa zich in de divisie "ondersteunende taken" bevindt. Ze steken niet graag hun nek uit, maar juichen iedere overwinning van de frontsoldaten toe en leven mee met hun nederlagen.

Tot slot zijn er ook de achterhoedegevechten, uitgevochten door een slinkende groep van 'gesloten geesten' die de nieuwe energie wantrouwen en ten koste van alles willen vasthouden aan het oude bekende: aan de sociaal-maatschappelijke en spirituele comfortzone, waarin de eigen persoonlijkheid en de eigen vrijheden primair worden gedefinieerd en begrensd door autoriteiten en regelgeving

Autoriteiten en machtsstructuren worden inmiddels wereldwijd aan de kaak gesteld. De massa lijkt apathisch toeschouwer van alle schandalen die worden onthuld en waarin man en paard aan de schandpaal worden genageld. Vooralsnog slagen de leiders van de oude energie er in zich staande te houden via allerlei sluwheden. De vraag is of de grote massa van toeschouwers en volgers zich inmiddels niet ferm achter de oren krabt.

Hoelang blijft men "onverschillig" wanneer de onrechtvaardige grondslagen, waarop de huidige wereldorde is ingericht, steeds verder worden blootgelegd. Men stapt niet massaal uit de tredmolen en van een breed gedragen protest is geen sprake.

Met een beetje goede wil kun je deze betrekkelijke rust beschouwen als een 'Stilte Tussen De Noten'. Dit laat zich prima vergelijken met de sfeer op Netsamen, of niet? http://nl.wikipedia.org/wiki/Stilte

In de nieuwe energie spelen grootschalige structuren en externe autoriteiten geen centrale of doorslaggevende rol meer. Steun en ondersteuning worden verworven op basis van gedeelde belangen gedurende een gedeelde periode van tijd. Duurzame organisaties en structuren zullen eerder uitzondering dan regel zijn. Verbintenissen duren net zolang als ze bewijzen van waarde te zijn of perspectief te bieden.

In de nieuwe energie heeft iedereen de vrijheid dat stukje verantwoordelijkheid op te pakken dat hem of haar past. Alleen speculanten kunnen voorspellen waar dit toe zal leiden. 'Maatschappelijk-spiritueel' en 'individueel spiritueel'. Macro en / of micro.

Ik ben benieuwd hoe dat zich op Netsamen, op termijn, zal reflecteren. Het raakt ons allemaal. Ieder is zijn / haar eigen navigator. Onvermijdelijk!

Bouw je mee aan de nieuwe energie?

4992 keer bekeken