Door Lina1984, 16 januari 2017, 16:30

Maak favoriet 

foto Lina1984

Openen naar jezelf. . en een ander. .

Openen is niet voor iedereen even makkelijk.
De mensen, voor wie het wél makkelijk is, vertrouwen sommige mensen juist net iets té makkelijk waardoor ze vaker gekwetst worden. Ik had het altijd naïef gevonden.

Maar je hoeft je niet te openen om iemand te vertrouwen. Dat vertrouwen moet je juist opbouwen, maar de deuren mogen best wel op een kiertje. De hekken van je grenzen openen en het “ja” ervaren voor het samen zijn met een ander persoon. Als een bloem openen en naar de zon reiken. Vrijer ademen en de warmte van de zon in je borst voelen.
En deze warmte zal je uiteindelijk naar anderen uitstralen. Door jezelf te openen word je beschikbaar en bereik je jezelf te delen.
Het is een keuze. Je opent jezelf of niet. Elke relatie, ook vriendschappelijk, bezit het openen, in grote of kleine mate. Het is normaal je af en toe terug te trekken in jezelf, om je batterijen op te laden. Je hoeft niet altijd open te zijn en je terugtrekken is ook niet altijd fout.
Vertrouwen is een natuurlijke wijsheid, net als die bloem, die instinctief weet wanneer het zich moet openen en wanneer het zich moet sluiten.
Openen is het slot van je hekken van zelfbescherming af halen, of achter dat schild vandaan komen en de zonnestralen opvangen.
Je nodigt een ander uit door te vragen: “Wie ben jij echt? Ik ben open om het te weten. ”
Dit is het punt dat je elkaar echt kunt ontmoeten. . vrij van angsten, vrij van oordelen en vrij van 'labels'.

Openheid is soms moeilijk te bereiken. Door de tijden heen kunnen we ons schild steeds sterker en groter maken.
Je bent vast weleens bang voor afwijzing geweest, of soms die situatie zelfs ontweken. . Ooit ben je vast ook geneigd geweest jezelf terug te trekken.
Sommige mensen kunnen ook een (lichte) verwachting hebben gekwetst te kunnen worden en zetten zichzelf daarom op wacht. (ja, precies wat ik zeg: “. . kúnnen worden”. . ) Als het gewenning is om op wacht te staan, zal het niet eens zozeer opvallen. Je zult stijf raken, en openheid en vertrouwen misschien zelfs naïef gaan noemen. Maar jezelf open stellen kan verlossing en misschien zelfs helend zijn.
Openen begint met het openen van jezelf.
Als je geneigd bent om anderen eerst te openen, zou het kunnen eindigen met je uitgeput te voelen.
Maar als jij jezelf eerst opent, kun jij de ware bron van liefde en heling in jezelf vinden.

Zet je hart open en begin met de liefde voor jezelf.
Daarna kun je je weer openen voor anderen en ze volledig in jouw leven toelaten. Dat kun je je veroorloven door je meer te openen. Je kunt het je veroorloven om meer van de zoetigheid te proeven die het leven biedt.
Zo kan je écht wat gewicht of overmatige bescherming van je afschudden en meer van de vreugde ontdekken die een relatie / vriendschap je kan bieden.

Open zijn is ook gevoelig en, soms ondraaglijk. .
Eerlijk te zijn over wie je bent, je verleden, je fouten, je angsten, je pijnen, je hoop. . en over je echte behoeften en wensen.
Dit doe je met accepteren wie je echt bent en wie de persoon is die tegenover je staat.
Het openen gebeurt wanneer beide mensen naar elkaar uitreiken met de bedoeling elkaar te omarmen. . elkaars ware zelf. .
Zo een omarming kan jouw plezier, in de vreugde van een vriendschap. . vernieuwen. . maar ook je pijnen helen.


~TGL. N!~

975 keer bekeken